Història de la Penya

Corria l’any 1983 quan uns amics, socis i simpatitzants del Barça, encapçalats pel Salvador Aragall, ens posàrem en contacte amb una empresa d’autocars per anar tots plegats al Camp Nou els dies de partit.
Durant la temporada següent vam fer el mateix i vam anar madurant la idea de fer una Penya Barcelonista a la nostra localitat. Reunits el dia 14 de febrer de 1985 a l’Ateneu Adrianenc es va formar la junta gestora.
El 4 de juny de 1985, Salvador Aragall, com a president de la comissió gestora, i la resta de companys van celebrar l’Assamblea General on es va escollir el primer consell directiu, que estava format pels següents socis: Salvador Aragall com a president, Jaume Bertrán com a sotspresident, Joaquim Dellunder com a secretari, Joan Lluís Albe com a sots-secretari, Miquel Franch com a tresorer, Antoni Badia com a comptador, i Joan Jené, Remigi Lluís, Joan Oliva, Josep Silva, Bernat Anton, Manuel Cruz, Francesc Martín, Miquel Sánchez, Joana Moreno, Josep Jiménez i Cristòfol González, com a vosals.

 Un cop aprovada la constitució de la Penya per part del F.C. Barcelona i enviada la documentació adient al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya, el 9 de setembre es va inaugurar oficialment la Penya Barcelonista de Sant Adrià de Besòs al carrer Maragall, 9, al Bar el Nou, en el marc de la Festa Major de la ciutat. La festa d’inauguració va comptar amb la presència d’autoritats municipals, com el batlle adriancenc Antoni Messeguer i representants del F.C. Barcelona, entre ells l’aleshores jugador Salvador García Puig “Salva”, fill de Sant Adrià.

La Penya va suprimir fronteres, perquè va aconseguir fer desaparèixer el tradicional distanciament entre les persones d’origens diferents; la dels veïns de “dalt” i de “baix”; la dels veïns d’una banda i altra del riu; les de Sant Adrià, Santa Coloma de Gramenet i Badalona, ja que la Penya ens agermana a tots.
Un cop constituïda la Penya Barcelonista, el primer acte on es va assistir com a tal va ser el Congrés de Penyes Barcelonistes, a l’Hotel Princesa Sofía. A continuació, també es va assistir a la Trobada Mundial de Penyes a Cardedeu.
El 25 de setembre de 1985 es va organitzar la primera excursió de la Penya. Tres autocars van sortir del Bar el Nou del carrer Maragall en direcció a la muntanya de Montserrat per fer un dels actes més importants de la recentment creada Penya Barcelonista de Sant Adrià: la benedicció de la bandera, estendard de l’entitat. Prèvia concentració i permís de l’Abat, va celebrar la missa el rector de la parròquia de Sant Adrià, Mossèn Cosme. Va ser beneïda la bandera a la Basílica de Montserrat, essent els padrins Cristina Jené i Jaume Aldabó. A l’acte van assistir la Junta i més de 160 socis i simpatitzants. Acabada la missa es va celebrar un dinar de germanor.

L’any següent, el 1986, es canvia de local, passant al carrer Barraquer, 4, a la Granja Maru, en un pis deixat gentilment pel president de la Penya, Salvador Aragall. Allí romandrem durant tres anys. El president de l’Ateneu Adrianenc, aleshores el senyor Armand Escardo, el va oferir com a seu a la Penya i allí es va trasllar el 10 de maig de 1989.

L’any 1992 es va decidir tenir per fi un local propi, i es compren uns baixos al carrer Bogatell, 71, i una vegada acabades les obres, fetes gràcies al señor Chopo, soci de la Penya, es va traslladar la Penya Barcelonista. La nova seu es va inaugurar l’1 de maig de 1993 amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Antoni Messeger, el representant del Barça, senyor Farré, i la benedicció del local del pare Julià. Gràcies a que la nova seu estava al centre de Sant Adrià, el nombre de socis va augmentar molt, passant de 300 a 800 socis. També es van poder començar a realitzar activitats com revetlles, sopars i festes, a més de les activitats tradicionals com els jocs de cartes, dòmino, escacs, etc.

Carrer Bogatell, 71
Carrer Maragall, 18

En pocs anys es fa petit el local i es pensa en la compra d’un altre local, prèvia venda de l’anterior, al carrer Maragall, 18, on actualment té la seu la Penya Barcelonista Sant Adrià. El local es va inaugurar l’1 de maig de 2001, en un acte que va aplegar nombrós nombre de socis i simpatitzants, així com una important representació de l’Ajuntament de la ciutat, amb l’alcalde, Jesús María Canga, al capdavant. També hi va assistir el representant del F.C. Barcelona, Emili Creus, i el pare Àngel, que va beneïr el local. El número de persones que hi van acudir era tan gran que la policia va haver de tallar el carrer. Tots junts van gaudir d’un aperitiu al local i un dinar celebrat a la plaça Velázquez, organitzat per l’Ajuntament. La nova seu compta amb 160 metres, més 24 metres de pati, amb barra de bar, sala de juntes i zona de no fumadors on es poden veure tots els partits del Barça.

La Penya Barcelonista Sant Adrià compta amb un himne, obra del músic i compositor Antoni Pericas, que ens va deixar i que reflexa el sentiment i l’amor al Barça que portava dins del cor. El 14 de juny de 2011 es va presentar oficialment l’himne a l’Ateneu Adrianenc, i va ser interpretat per la Coral Tradicional de Ripollet i la Coral Arc de Sant Adrià.

Un altre dels símbols de la Penya, el seu escut, es pot veure al número 96, al Gol Nord del Camp Nou. Es va col·locar l’11 d’abril de 1994.

La Penya Barcelonista de Sant Adrià participa des de la seva fundació en les trobades de penyes barcelonistes. Un dels moments més importants dins la història de l’entitat es va viure el setembre de 2004, quan va organitzar la XXVIII Trobada de Penyes Barcelonistes, sota el lema “Estimem al Barça”. Del 10 al 12 de setembre es van dur a terme activitats a la llera del riu Besòs, amb la presència del president del Barça de l’època, Joan Laporta, i d’exjugadors com Hristo Stoichkov, Eusebio i Enric Masip. El Congrés de Penyes es va dur a terme a l’edifici Fòrum, i la concentració dels estandarts a la Plaça de la Vila, davant el consistori. Al costat de la seu de la Penya es va descobrir una estàtua commemorativa obra de l’escultor adrianenc Guerau Calàbia. El final de festa el van posar els jugadors Carles Puyol i Edmilson.

A més de celebrar cada tardor l’aniversari de la Penya, l’entitat realitza cada mes sortides i excursions de caire cultural i gastronòmic. La Penya ha visitat, entre d’altres, Andorra, Sant Sadurní d’Anoia, Valls, Olot, Olesa, la Vall d’Aran, Castella N’Hug, Setcases, Altafulla, Segarra, Cardona, etc.
També ha dut a terme desplaçaments seguint al Barça a Saragossa, Sant Sebastià, València, Castelló, Pamplona,… I a les finals de la Copa d’Europa de Sevilla, Wembley i París (amb la Penya Gol 3.000), la Supercopa d’Europa a Mónaco, i les finals de la Copa del Rei a Madrid i València. A més d’acudir al Camp Nou cada partit del club a Can Barça.
L’any 2010, l’Ajuntament del municipi va escollir la Penya Barcelonista Sant Adrià perquè sigués la pregonera de la Festa Major. Just l’any que celebrava el seu 25è aniversari.